Facebook Ne Zaman Kuruldu? Facebook Kuruluş Tarihi?

Bu habere oy verin
(0 oy verilmiş)

Facebook, Mark ZUCKERBERG’in kurmuş olduğu ikinci sitedir. Zuckerberg’in ilk kurduğu site olan facemash, Harvardlı öğrencilerin bilgilerini ve resimlerini içeren ilk sosyal ağ içerikli sitesidir; fakat Zuckerberg bu bilgileri ve resimleri okul yonetiminden izinsiz aldığı ve yayınladığı için kısa bir süre sonra site, okul yonetimi tarafından kapatılmıştır.

Bu olaydan sonra Zuckerberg; kullanıcılarının fotoğraflarının da bulunduğu ve kişisel meraklarının yer aldığı bir profil oluşturabilecekleri, özel veya herkese açık mesajlarını paylaşarak değişik arkadaş gruplarına katılabilecekleri, profil verilerinin görüntülenmesini aynı grup veya onaylanmış arkadaşlarla sınırlayabilecekleri bir sosyal ağ içerikli site projesini hayata geçirmek için bir sene okuluna ara verir ve yurt odasında oda arkadaslarının da desteğiyle ilk ismi "thefacebook" olan Facebook'u kodlamaya başlar.

2004 Yılında Facebook
Bugünkü adıyla Facebook, 2004 yılının Şubat ayında “TheFacebook” ismi ile Harvard Üniversitesi’nden dünyaya merhaba dedi. Facebook kurulduğunda adı 'The Facebook'tu. Mark Zuckerberg, 2004 yılında Harvard'a katılırken kurduğunda kendisini Andrew McCollum ve Eduardo Saverin destekledi. Bir ay sonra, Harvard'taki nüfusun yarısı Facebook'a kaydoldu. Bu arada, Zuckerberg'e Dustin Moskovitz ve Chris Hughes katılarak sitenin yaygınlaştırılmasına katkı sağladılar.

Aynı yılın Haziran ayında Kaliforniya’nın Palo Alto eyaletine taşınan Facebook’a Eylül ayında grup uygulamaları ve “duvar” kavramı eklendi. İlk olarak Eylül ayında eklenen duvara yazı yazma ile birlikte Facebook, daha ilk yılında tam 1 milyon üye sayısına ulaştı. Bu arada Facebook, Paypal ortağı Peter Thiel'dan 500,000 dolar yardım aldı. Aralık itibariyle Facebook kullanıcı sayısı bir milyonu aşmıştı.

2005 Yılında Facebook

2005 yılının ilk aylarında herhangi bir değişikliğe uğramayan “TheFacebook”, Ağustos ayı içerisinde adının başındaki “the” ekini kaldırarak artık sadece Facebook olarak anılmaya başlandı.

Eylül ayında lise öğrencileri arasında büyük rağbet gören site, Ekim ayında ise fotoğraf yükleme uygulamasını kullanıcılarının hizmetine sundu.

Facebook, 2005 yılını tam 5.5 milyon kullanıcıyla kapadı.

Ekim itibariyle, Facebook'un genişlemesi artık küçük üniversitelere inmişti. Amerika, Kanada, İngiltere (UK) tüm Instituto Tecnologico y de Estudios Superiores de Monterrey (ITESM) system Meksika), Puerto Rico tüm üniversite, Virgin Islands Üniversitesi gibi üniversitelere yayıldı. 11 Aralık 2005'te, Avustralya Üniversiteleri, Yeni Zelanda (New Zealand) üniversiteleri ağa katıldı. Böylece Facebook'taki üniversite ve yüksekokul sayısı 2,000'i aştu. Lise sayısı 25,000 olup Amerika, Kanada, Maksika, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ve İrlanda'ya yayıldı.


2006 Yılında Facebook
Günümüzde pekçok kişinin kullandığı mobil Facebook’un temelleri 2006 yılının Nisan aylarında atıldı. Ağustos ayında “not” hizmetini sunmaya başlayan Facebook, Microsoft’la işbirliği yapmaya başladı.

Eylül ayında ise News Feed yani “haber kaynağı” özelliğini getiren Facebook ‘un aldığı karar kullanıcılarının isyan etmesine sebep oldu. Çünkü Facebook, güvenliği sıfıra indirerek tüm üyelerin birbirlerini görebilmelerini sağladı. 27 Şubat 2006'da, Facebook, kullanıcıların genel isteği üzerine üniversite öğrencilerinin lise öğrencilerini arkadaşlar olarak eklemesine müsaade etmeye başladı. 

11 Eylül 2006'da Facebook, internetteki tüm kullanıcılara açıldı. Ardından mevcut kullanıcı tabanının protestoları yükseldi. 2 hafta sonra Facebook, geçerli e-mail adresi olan herkese kayıt olabilme hakkı tanıdı. Günden güne büyüyen site 2006 yılını 12 milyon kullanıcı ile kapadı.

2007 Yılında Facebook

2007 yılının Mayıs ayında F8 Geliştiricileri Konferansı’na katılan ve burada Facebook Platformunun ve uygulamalarının lansmanını yapan Facebook, Ağustos ayında iPhone ile tam uyumlu hale geldi.

10 Mayıs 2007'de Facebook, kullanıcıların çeşitli reklamlarını Facebook sitesi üzerinde ücretsiz olarak yayımlayabileceğinin planlandığını duyurdu. Bu şekilde Facebook, Craigslist gibi diğer reklam firmalarına rakip oldu. Bu özellik Facebook altında Facebook Pazarı (Facebook Marketplace) olarak bilinmektedir. Facebook Pazarı (Facebook marketplace), 14 Mayıs 2007'de uygulamaya geçti

Tarihler Ekim 2007’yi gösterdiğinde ise Microsoft, mobil Facebook adına büyük yatırımlar yaptı. Kasım ayında reklam olayını geliştirerek siteye optimize eden Facebook, özellikle “beacon” pazarlama programıyla büyük tepki aldı.

Tüm bu gelişmelerle birlikte Facebook’un engellenemez yükselişi devam ediyordu ve 2007 yılının sonunda üye sayısı 50 milyona kadar yükseldi.

2008 Yılında Facebook
Facebook, 2008 yılında yaptığı hamlelerle üye sayısında büyük bir artış sağladı. İlk olarak Mart ayında arkadaş listesinde güvenlik kontrolü özelliğiyle istenmeyen kişilerin engellenmesini sağlayan Facebook, Nisan ayında sohbet özelliğini getirdi.

2008 Temmuz ayında ise App Store’a ilk kez Facebook için iPhone uygulaması düşmüştü bile. Ve Facebook gelen tüm tepkilere rağmen, engel tanımayarak İnternet’in olmazsa olmazları haline geldi.

Facebook’un 2008 yılının sonunda üye sayısı 100 milyonu gösteriyordu.

 

2009 Yılında Facebook
2009 yılına hızlı bir giriş yapan Facebook, Şubat ayında üyelerini Like (beğenme) özelliğiyle tanıştırdı. Haziran ayında Facebook kullanıcı adını karşımıza çıkaran Facebook, Ağustos ayında FriendFeed’i satın aldı.

Ekim ayında güvenlik ayarlarıyla yeniden oynayan Facebook, 2009 yılını büyük bir başarının altına imza atarak 350 milyon üye ile bitirdi.

 

2011 Yılında Facebook
Yılın ilk ayında Facebook’un değerinin 50 milyar dolar olduğu açıklandı.

 

2012 Yılında Mark, Beyaz Saray’da toplantılara çağırılabilecek bir gücü elinde bulunduruyordu. Zira bu güç parayla satın alınabilecek veya kurulabilecek gibi değildi. Bu nedenle Mark’ta artık dünyanın en saygın liderleri arasında girdi diyebiliriz.

 

İSTATİSTİKLER

Bugün13
Dün89
Bu ay3101
Bugüne kadar2452492