JTY/B1/D1 - Nasıl Bir İnternet Sitesi?

Bu habere oy verin
(0 oy verilmiş)

İnternetin günümüzde yaygınlaşmasıyla birlikte insanların farklı ihtiyaçları söz konusu oldu. Bundan 10 sene önce kimsenin internet sitesi sahibi olma derdi yokken, bugün firmalara web sitesinin zorunlu hale getirilmesini bir tarafa bırakın, herkes kendi fikirlerini anlatan, görüşlerini yazabildiği bireysel sitelere gereksinim duymaya başladı. Günümüzde ucuzlayan internet hizmetleri, ücretsiz sunulan içerik yönetim sistemleri, ücretsiz temalar, eklentiler sayesinde kolayca bir internet sitesi sahibi olabiliyorsunuz.

Bu yazımda hazır temalardan sıkılanların, ücretsiz temaları beğenmeyenlerin, artık kendini daha iyi yansıtabilen internet sitesi hazırlama vaktinin geldiği düşünenlere yol göstermeye çalışacağım.

Öncelikle nasıl bir site istediğimizi düşünüyor ve hayal ediyoruz. Bu hayalimizi kabataslak şekilde kağıda döküyoruz. Kağıt üzerinde çizdiğiniz siteyi ne kadar detaylı hazırlarsanız, yapım aşamalarında size bir hayli yardımcı olacaktır. Nasıl çizmeniz gerektiğine dair bir fikriniz yoksa örnekleri inceleyebilirsiniz. Tabi aralarında çok profesyonel çizimlerde var. (Çizimler google.com / resimler adresinden derlenmiştir.) En altta ise benim çizdiğim tasarımı göreceksiniz.

 

Bu da benim hazırlayacağım blog sitem için bir karalama.

Bu boş kağıt üzerinde istediğinizi yapmakta özgürsünüz. Çizin karalayın, silin, tekrar çizin. Taaki kafanızdaki şey kağıda yansımış olsun. Bunun için yukarıdaki örnekleri inceleyebilir, gözünüze güzel gelen siteleri gezip notlar alabilirsiniz. Bu şekilde tasarımınızı geliştirebilirsiniz.

Bu tasarımı çizdikten ve ne yapacağımıza az çok karar verdikten sonra sitemizin tasarımını resim düzenleyici programlar kullanarak hazırlamamız gerekiyor. Bunun için ben Fireworks kullanıyorum ve sizede tavsiye ederim.

Şimdi kağıt üzerinde çizmiş olduğum tasarımımın iskeletini bilgisayar ortamında hazırlıyoruz. Buradaki amaç ölçüleri ve kabataslak çizimimizin nasıl görüneceğini önceden görmek. Sitemin dış genişliğini, içerik ve modüllerinin yer alacağını sağ sütun genişliğini ayarladım. Bu ayarlamayı kafanıza göre de yapabilirsiniz. Yalnız ben bu ölçüleri verirken "Altın Oran"dan yararlandım. Sizde bu siteyi ziyaret ederek sütun oranlarınızı hesaplayabilirsiniz.

İşte yeni blog sitemiz karşınızda :)

Tabi bu sadece sitemizin iskeleti. Şimdi sıra bu iskeleti geliştirmeye geldi.

Site yapımını nasıl devam ettireceğimizi merak ediyorsanız, bubu ve bu kaynakları inceleyerek önbilgi sahibi olabilirsiniz. Bu adımdan sonrasına devam edebilmek için biraz Fireworks bilgisi gerekiyor.

Bu bilgiyi edinebileceğiniz en güzel kaynaklardan birine buradan ulaşabilirsiniz.

Bu derste nasıl bir site yapacağımıza karar verdik ve sitemizin iskeletini oluşturduk. Bir sonraki derste iskeletimizi geliştireceğiz ve tam anlamıyla bir site tasarımı oluşturacağız.

Devam etmek için tıklayınız >>