Ders 2: Joomla Eklentileri

Bu habere oy verin
(0 oy verilmiş)

Uzun bir aradan sonra Joomla Geliştirici derslerine devam ediyoruz. Bugünkü dersimiz Joomla'nın eklentilerini tanımak olacaktır.

Eklenti Türleri

Joomla eklentileri kullanım ve işlevselliği itibariyle 4'e ayrılır; Bileşen, Modül, Uygulama Eki ve Tema.

Bileşen (Component)
Joomla!’nın en büyük eklentisi, mini-uygulamadır. Örneğin forum, e-ticaret, resim galerisi, emlak gibi. Özellikle yönetim merkezinde, Joomla arayüzünü sağlayan eklenti türü bileşenlerdir. Yani bileşenler olmasaydı Joomla'nın diğer Framework'lerden herhangi bir farkı olmayacaktı.

Modül (Module)
Site ziyaretçilerine değişik içerik gösterim şekilleri sunan programcıklardır. Modüller genelde bileşenlerden belli bir veriyi çekip sağda-solda-üstte-altta bir yerde göstermek için kullanılır, örneğin son eklenen yazılar modülü. Tabii ki herhangi bir bileşene bağlı olmayan bir modül de olabilir, mesela Merkez Bankasından döviz bilgisi çekip gösteren bir modül olabilir.

Uygulama Eki (Plugin)
Sitenin temel yapısını etkileyen çekirdek yapılardır. Genelde pek ortalıkta gözükmez veya bir eklenti olduğu farkedilemezler. Örneğin oylama eki, metin düzenleyicisi, arama ekleri gibi. Uygulama eklerin de türleri var. En çok kullanılan İçerik, Editör, Arama, Sistem ve Kullanıcı uygulama eki türleridir. Özellikle sistem ekleri çok önemlidir, yeri geldiğinde bir bileşenden fazla iş çıkartabilirler çünkü direk Joomla'nın sistemini (framework) etkiler. Uygulama ekleri aynı zamanda bileşenler arası haberleşmek için de kullanılır, bu konuyu ileriki derslerimizde detaylı bir şekilde anlatacağız inşAllah.

Tema (Template)
Sitenin görsel kısmını etkileyen şablonlardır. Sanırım bu konuda çok fazla söze gerek yok çünkü genelde bütün web tabanlı sistemlerde bulunan elemanlardan biridir.

Sanırım aşağıdaki resimler yazdıklarımızı daha iyi anlatır:

  

Bileşenler bir evin odaları gibidir. Modüller pencereleri, uygulama ekleri ısıtma sistemi ve tema evin dış görünüşü gibidir. Bu benzetmenin Joomla'da uygulanmış şekli de aşağıdaki resimdir:



Aşağıda da bu eklentilerin bulundukları klasörler gösterilmektedir.



Bu dersi de burada bitirmiş olalım. Biliyorum, geliştirici notları dedik ama hala bir satır bile kod işlemedik ama pratikten önce teorik bilgi çok önemlidir. Bazı kısımlar çok basit, bazıları ise karışık olabilir ama uygulamaya geçtiğimizde tam oturacaktır.

Birkaç gün içinde yeni derste görüşmek dileğiyle hoşçakalın.

İSTATİSTİKLER

Bugün58
Dün189
Bu ay2337
Bugüne kadar2451728