Joomla 2.5 Yeni Kurulum (Kurulum Siharbazı)

Bu habere oy verin
(0 oy verilmiş)
RESİMLİ DERS (366) Bu derste Joomla! 1.6, Joomla 1.7, Joomla 2.5 ve üst serilerde kurulumu öğreneceksiniz.

Joomla Kuruluma Hazırlık

  • Joomla İndir. Joomla son sürümünü indirin.
  • Joomla paketini yükleyip sunucudaki hesabınızda açın ya da klasöre çıkartıp açık olarak hesabınıza yükleyin.
  • Joomla veritabanı oluşturun. Joomla için phpmyadmin üzerinde  bir veritabanı ve kullanıcısı oluşturup, kullanıcıyı veritabanında yetkilendirin.
  • SiteAdresiniz/JoomlaDizini şeklindeki adresi çağırın. Eğer Joomla doğrudan alan adınız çağırıldığında çalışacaksa, alan adının direkt yayın dizinine yüklenmeli. Bu durumda site adresinizi örneğin joomla.gen.tr gibi çağırdığınızda kurulum sihirbazı ekranı gelir. Bir alt dizinde kullanılmak üzere alt dizine yüklediyseniz, alan adınızın ardından o dizini yazmalısınız.

Adım 1 Dil Seçimi

Joomla Kurulum Dersi, Dil Seçimi

Joomla kurulumu için adresi ilk çağırdığınızda gelen dil seçimi adımı, tarayıcınızın diline göre kuruluma devam edeceğiniz dili otomatik algılar. Dolayısıyla Türk kullanıcıları için geneşde Türkçe otomatik seçili gelir. Başak bir durum söz konusu ise bu adımda dilinizi seçin.

Eğer kurulumun bu ilk adımı gelmiyorsa, adresin sonuna /installation/index.php ekleyerek yeniden deneyin.

Adım 2 Kurulum Öncesi Kontrol

Joomla Kurulum Dersi, Kurulum Öncesi Kontrol

Joomla kurulumunun ikinci adımına, kurulum öncesi kontroller gerçekleştirilir. Bu kontroller bir dizi özelliğin ve kısıtlamanın varlığı ile ilgilidir.

Birinci kısımdaki kontroller, Joomla kurulumu işçin kesin olarak gerekli özellikleri denetler. Burada gözükecek herhangi bir uyumsuzluk, Joomla kurulumuna tamamen mani olabileceği gibi en iyi ihtimalle kurulumun düzgün olmayacağını gösterir. Eğer bu alanda bir uyumsuzluk varsa gidermenin yolunu aramalı ve kurulumu ondan sonra yapmalısınız.

İkinci kısımdaki özellikler ise Joomla kurulumuna mani olmayan özelliklerdir. Bu alandaki uyumsuzluklar Joomlanın düzgün kurulmasına engel olmaz. Ancak Joomla!'nın kullanımı esnasında başvuracağı önemli özellikler olduğundan, kullanıma doğrudan etki edeceklerdir. Dolayısıyla bu alandaki uyumsuzlukları kurulum sonrası da gidermeyi düşünebilirsiniz.

Adım 3 Lisans

Joomla Kurulum Dersi, GNU GPL Lisans Okuma

Kurulumun üçüncü adımı Joomla!'nın sahip olduğu özgür lisansı içermektedir. Bu özgür lisans dünya genelinde yalnızca orijinal metni ile geçerlidir. Ancak anlaşılabilir olması için biz sizlere Türkçesini sunuyor ve Joomla içerisinde de buna yer veriyoruz. En az bir sefer bu lisansın içeriğini okumanızı öneririz. 

Adım 4 Veritabanı

Joomla Kurulum Dersi, Veritabanı Ayarları

 

Dördüncü adımdaki veritabanı bilgileri, kurulumdan evvel oluşturduğunuz veritabanına ait bilgiler ile ilgilidir. Bu şekilde Joomla kurulumu teknik olarak geçmek üzere veritabanı ile bağlantı kurmaya çalışacaktır. Veritabanı adımında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, sunucunuzun veritabanı ve kullanıcısı için bir ön ek kullanıp kullanmadığıdır. Örneğin cPanel kurulu sunucular, phpmyadmin bilgilerinin önüne cpanel kullanıcı adını eklerler. Örneğin:

cPanel kullanıcı adınız: joomlaci

Veritabanı Adı: joomlagentr

Veritabanı Kullanıcısı: gentr

Bu durumda veritabanı bilgilerini girerken veritabanı ve kulalnıcısı önüne joomlaci_ önekini koymanız gerekecek. joomlaci_joomlagentr gibi. Aksi takdirde ileriki adıma geçmek istediğinizde, veritabanına bağlanamadığınıza dair bir hata alacaksınız. Şimdi resmi incelersek;

Bu adımda üçüncü kısımda veritabanı türünü seçmelisiniz. Yeni suncuların çoğunda mysqli desteği vardır ve mysqli, bazı gelişmiş komutları mysql üzerinde çalıştırmaya yarar. Joomla, 2.5 serisine geldiğimiz şu anda mysqli türü veritabanını şart koşmamaktadır. Ancak olası gelişmiş eklentilerin kullanabileceği sorgulara ve ileriki serilere hazırlık açısından, eğer sunucumuz mysqli desteğine sahipse bunu seçmeliyiz. Sunucunuzda mysqli desteği olup olmadığını bilmiyorsanız, mysqli seçerek kuruluma devam edebilirsiniz. İleride bunu anlama şansımız olacak.

4 ve 5. alanlarda kullanıcı adı ve parolayı yukarıdaki açıklamaya dikkat ederek doldurmalısınız. Yalnızca cpaneli direcadmin gibi panel kullanan sunucularda bu ön ek kullanılır. Plesk, helm ve benzeri çok sunucuda veritabanı ve veritabanı kullanıcı adları ham olarak girilir. 

Altıncı alandaki veritabanı tablo ön eki artık sistem tarafından rasgele üretilerek gelmektedir. Dilerseniz burada kendiniz başka bir şey girebilirsiniz.

Eğer yeniden kurulum yapıyorsanız, en altta bulunan eski tabloların yedeklenmesi ya da kaldırılması seçeneklerinden dilediğinizi kullanabilirsiniz. İlk kurulumda veritabanında eski tablo olmadığında orada bir seçim bulunması herhangi bir görev gerçekleşmesine sebep olmaz.

Adım 5 FTP Yapılandırması 

Joomla Kurulum Dersi, FTP Yapılandırma Ayarları

 

FTP katmanı, linux tabanlı sunucular için çeşitli izin sorunlarının üstesinden gelen özel bir erişim katmanıdır. Anlaşıldığı üzere bu katman yalnızca linux tabanlı sunucularda ve yalnızca gerektiğinde çalıştırılır. Eğer izin yapısında sorun olan bir sunucuda değilseniz kullanmanıza kesinlikle gerek olmaz. Windows sunucu kullanıyorsanız bu özellikten yararlanamazsınız. Hatta kullanılamayan bir hesapta bu katmanı etkinleştirmek, hata almaya da sebep olabilir. Zira etkinleştirilmiş katman sistem içinde bazı girişimlerde bulunacak ancak başarılı olamayacaktır. FTP katmanı, sistemin dosya dağıtım, değiştirme, oluşturma gibi işlemleri yaparken gerektiğinde ftp erişim bilgilerini kullanmasını sağlar. Güvenlik açısından, eğer ftp katmanı etkinleştirilecekse Joomla ile kullanmak üzere ayrı bir ftp hesabı oluşturulması, sunuc hesabınızda varsayılan ana erişim burada kullanılmaması önerilir.

FTP erişim bilgilerinizi normal şekilde girip, ardından FTP Dizinini Algıla düğmesini kullanarak, Joomla!'nın kurulu olduğu ftp erişim alanının otomatik algılanmasını sağlayabilirsiniz. FTP katmanını etkinleştirirken test amacıyla kullanıcı adı ve parolasını girseniz de alttaki alandan bilgileri kaydetmeden devam edebilirsiniz. Bu durumda sistem, işlem yaparken gerek duyduğunda size bu bilgileri sorarak girmenizi ister.

Adım 5-2 FTP Yapılandırması, ftp bilgilerini kaydetme

Joomla Kurulum Dersi, FTP Ayarlarını Kaydetme

 

Bu alanda yer alan bilgiler varsayılanda geçerli bilgilerdir. Ancak bazı sunucu yapılandırmalarında bu bilgilerde değişiklik olabilir. FTP ayarlarını kaydet dediğinizde, bu bilgiler bir daha sistem tarafından size sorulmaz ve gerektiğinde otomatik olarak kullanılır. FTP bilgilerinin katmana yanlış girilmiş olması durumunda ise gerektiğinde bu erişim kullanılırken FTP balantı hatası alınacaktır. Dolayısıyla eğer bilgileri kaydediyorsanız doğru girdiğinizden emin olun.

Adım 6 Yapılandırma

Joomla Kurulum Dersi, Yapılandırma Ayarları

 

Sitenin genel yapılandırmasının gerçekleştiği altıncı adımda öncelikle sitenin ismini girmeniz gerekir. Bu alanda girilen metin, site ismi olarak algılanır ve site başlığı olarak kullanılır. Site başlığı aynı zamanda tarayıcı başlığı olarak da (meta title) kullanılacaktır. Bu alanın doldurulması gerekliyken, hemen altında bir grup ayarın kurulumda girilme zorunluluğu bulunmaz.

Adım 6-2 Yapılandırma, Meta veriler

Joomla Kurulum Dersi, Meta verilerin girilmesi

 

Site meta verilerini dilerseniz kurulum esnasında girebilirsiniz. Zorunlu olmayan bu alan, özellikle kurulum sonunda doğrudan çevrimiçi olacak siteler için doldurulması tavsiye edilen alandır. Zira arama motorları ilk ziyarette sitenizin meta alanlarını muıhakkak kontrol edecek buna göre kayıt tutacaktır. Hemen altında sitenin kurulum tamamlandığında yayında olmasını ya da çevrim dışı kalmasını ayarlayabilirsiniz. Çalışması bir süre daha devam edecek sitelerin arama motorları tarafından dizinlenmemesi ve olası ziyaretçiler tarafından hoş olmayacak çalışma görüntülerinin izlenmemesi için sitenizi kurulum sonunda çevrim dışı tutabilirsiniz. Çevrimdışı sitelere giriş izni varsayılanda yöneticiler için ayarlıdır ve dilerseniz bu seviyeyi site kurulduktan sonra genel yapılandırma ayarlarında düşürmeniz mümkündür.

Yedinci kısımda yönetici bilgilerini gireceksiniz. Buradaki bilgiler, sitenizde yönetici olarak oturum açarken kullanacağınız bilgilerdir. 

Adım 6-3 Yapılandırma, Yönetici bilgileri ve örnek veri

Joomla Kurulum Dersi, Yönetici Hesabı ve Örnek veri

 

Yapılanırmanın son kısmında ise örnek veri kurulumu yer alır. Örnek veri kurulumu zorunlu değildir. İsminden de anlaşılacağı üzere, örnek olması amacıyla bazı veriler bu aşamada siteye yerleştirilebilir. Bu örnek veriler, Joomla!'yı temelde nasıl kullanabileceğiniz gösteren örnek bir site oluşturur. Aynı zamanda bazı özelliklerin tanıtımını da yapan örnek verileri özellikle başlangıç seviyesindeki kullanıcıların kurmasını öneririz. Bu verileri üzerinde değişiklik yaparak sitenizi oluşturabilirsiniz.Örnek Veriyi Kur düğmesini kullandığınızda ekrandeki gibi Örnek Veri Başarıyla Kuruldu yazısı gelecektir.

Adım 7 Bitti

Joomla Kurulum Dersi, Kurulum Sonu ve Kurulum Dizini

 

Joomla Kurulum Dersi, Kurulum dizinini kaldırma

 

Tebrikler, Joomla kurulumun tamamladınız. Kurulum tamamlandığında Joomla güvenlik sebebiyle installation dizinini silmeden devam etmenize izin vermez. Kurulum klasörünü kaldır düğmesini kullandığınızda, sunucu izin yapısında herhangi bir sorun yoksa Joomla sizin için installation klasörünü siler. Artık bundan sonra sağ üstteki Site düğmesini kullanarak kurulan sitenizin ön yüzünü görebilir ya da Yönetici düğmesini kullanarak yönetimde oturum açabilirsiniz.

Aytuğ AKARAytuğ Halil AKAR
2005 yılında Mambo ile tanıştı ve en büyük proje sitesini HTML'den Mambo'ya aktardı. Joomla!'ya Mambo'dan göçü anlatan ilk Türkçe kaynağı oluşturması ve Joomla Partnerliği'nde Türkçe çevirileri ile tanındı. 2006 Aralık ayında bir grup arkadaşıyla CMSTÜRK'ü kurdu, aynı ekip ile 2008 yılında Joomla Kitabını yazdı, 2010 yılında Joomla Portalı'nın temellerini attı. 2012'de Joomla Derneği Kurucu Yönetim Kurulunda Başkan olarak yer aldı. HTML, CSS, PHP biliyor, Notepad++ ve Firewoks kullanıyor. Uluslararası faaliyet gösteren bir organizasyonda görevli. Evli, baba, Uluslararası İlişkiler AÖ öğrencisi, Joomla Profesyoneli.

yazarın diğer yazıları >>