Joomla 2.5'den Joomla 4.5'e Planlar ve Kavramlar

Bu habere oy verin
(0 oy verilmiş)

Geçtiğimiz Cumartesi günü yayınladığım yazıda Joomla 1.5 serisinin son durumundan bahsetmiş, uzun süreli destek zamanının Eylül 2012'ye kadar uzayabileceğinin bildirildiğine değinmiştim. Bugün ise Joomla 2.5 ve sonraki serilere değinecek, Joomla PLT tarafından planlanan yol haritasında sürümler için belirlenen kilometre taşlarından bahsedeceğim.

Joomla 3.0 Hazırlanırken Joomla 4.0 Dile Getirildi

Eylül 2012 aynı zamanda Joomla 3.0 kararlı sürümün çıkış tarihi olarak belirlenmişti. Bu tarih daha evvel Temmuz 2012 iken bir önceki değerlendirmede Eylül 2012'ye alınmıştı. Yeri gelmişken değinmekte fayda var; Joomla 3.0 her ne kadar "tamlık" ifade eder gibi gözükse de "Kısa süreli destek" kategorisindeki serilerden olacak ve ömrü 6 ay ile sınırlı olacak. Joomla 1.6 ve Joomla 1.7'nin bu sınıftaki seriler olduğunu hatırlayacaksınız. Mart 2013'de Joomla 3.1 yine kısa süreli destek sınıfında 6 aylık bir sürüm olarak yayına girerek Eylül 2012'de yerini "Uzun süreli destek" sınıfında olan Joomla 3.5 serisine bırakacak.

Joomla LTS ve STS

Joomla 2.5 Serisinden Joomla 4.5 SerisineJoomla serilerinde Uzun Süreli Destek (LTS - Long Term Support) ve Kısa Süreli Destek (STS - Short Term Support) sınıfları Joomla 1.6 geliştirmeleri esnasında benimsenmişti. Buna göre sonunda 5 bulunan seriler (1.5, 2.5, 3.5) uzun süreli destek denen, bizim bildiğimiz klasik seriler şeklinde olacak. Arada yer alacak seriler ise (1.6, 1.7, 3.0, 3.1 gibi) 6'şar aylık kısa süreli destek periyodunda ömürlerini tamamlayacaklar. Uzun süreli destek için belirli bir periyod henüz yok. Joomla 1.5 serisinin, yine uzun süreli destek sınıfında olan Joomla 2.5 serisinin yayında olmasına rağmen henüz sonlandırılmaması gibi Joomla 3.5 çıktığında da Joomla 2.5 bir süre daha devam edecek.

Bundan sonra seriler arası geçişin kolay olacağından oldukça fazla bahsetmiştik, biliyorsunuz. Joomla 2.5 ile 3.x serisi arasındaki geçişin 1.5-2.5 arasındaki geçiş gibi olmayacağı ancak 1.7-2.5 arası geçiş kadar da kolay olmayacağına değiniliyor. Her durumda, geçiş işlemi için yönetimdeki güncelleme alanı kullanılabilecek. Üçüncü parti araçlara gerek duyulmayacak.

Joomla 2.5 Kullananların Eylül 2012'de Güncelleme Opsiyonu

Güncellemelerde sorun yaşayanların aklına ilk gelecek şeylerden biri elbette Joomla 2.5.x kullanırken Joomla 3.0, 3.1 serileri çıktığında ne olacağı, nasıl güncelleme yapılacağı. Neticede bu seriler kısa süreli destek serileri ama 2.5 serisi uzun süreli destek serisi. O konu da düşülmüş ve planlar içerisindeki yerini almış. Bildirildiğine göre Joomla 3.5 serisine kadar Joomla 2.5 güncelleme alanında tüm aktif seriler tercihe bağlı kulanılmak üzere gözükecek. Örneğin Joomla 3.1 yayınlandığında ve mesela aynı dönemde Joomla 2.5.10 yayınlandığında her ikisinin de güncelleme bağlantısı aynı listede yer alacak. Kullanıcı dilediği sürüme güncelleme yapacak. Sonunda 5 olması sebebiyle "ana seri" hükmünde kararlı seri olarak algılayabileceğiiz Joomla 2.5'in ve özelliklerinin kararlılığından ötürü Joomla 3.5 serisine kadar bu seride kalmayı tercih edebilirsiniz.

Joomla 4.0, Joomla 4.1, Joomla 4.5

Joomla 4 serisinde de aynı plana uyulacak, yeni seri yayınlanması ve sürüm takipleri aynı stratejide devam edecek. Joomla 4.0 çıktığında, Joomla 4.5 serisine kadar Joomla 3.5 serisi için durum aynen Joomla 3.5 serisine göre Joomla 2.5 serisinin durumu gibi olacak. Bu arada Joomla 3.5 bir yana, Joomla 4.5 serisini de telaffuz etmiş olduk.

Bu gelişmeler, projelerinizin ileriye dönük planlarında faydalı olacaktır düşüncesiyle böyle bir yazı hazırlamanın doğru olacağını düşündüm. Verdiğim bilgilerde Mark Dexter'in ay başında magazine.joomla.org'da yazdığı blogu dikkate aldım.

Herkese sorunsuz çalışmalar dilerim. Portalı takip edin.

Sonraki yazı 19 Nisan 2012 Perşembe:

Joomla Güvenlidir. Joomla Güvenirliği - 1

  • Joomla!'da açık var mı? Joomla Güvenli mi?
  • Joomla ne kadar güvenli? Ne kadar güvenilir?
  • Joomla hackerların ağzını mı sulandırıyor?
  • Joomla!'nın Güvenliğe Verdiği Önem ve Hızı

Aytuğ AKARAytuğ Halil AKAR
2005 yılında Mambo ile tanıştı ve en büyük proje sitesini HTML'den Mambo'ya aktardı. Joomla!'ya Mambo'dan göçü anlatan ilk Türkçe kaynağı oluşturması ve Joomla Partnerliği'nde Türkçe çevirileri ile tanındı. 2006 Aralık ayında bir grup arkadaşıyla CMSTÜRK'ü kurdu, aynı ekip ile 2008 yılında Joomla Kitabını yazdı, 2010 yılında Joomla Portalı'nın temellerini attı. 2012'de Joomla Derneği Kurucu Yönetim Kurulunda Başkan olarak yer aldı. HTML, CSS, PHP biliyor, Notepad++ ve Firewoks kullanıyor. Uluslararası faaliyet gösteren bir organizasyonda görevli. Evli, baba, Uluslararası İlişkiler AÖ öğrencisi, Joomla Profesyoneli.

yazarın diğer yazıları >>