Panelse Giriş

Bu habere oy verin
(0 oy verilmiş)

Öncelikle Nedir Panels?

Kısaca Drupal'in tasarım motoru olarak tanımlanabilir. Daha uzun olaraksa hiç bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan, tema kodları ve php kodlarına gömülmek zorunda kalmadan dilerseniz şartlı, dilerseniz de düz mantık işleyen sayfalar oluşturmaya ve bunları dilediğiniz kadar satır ve sütuna ayırmanızı sağlayan bir Drupal eklentisidir.

Panels içerik (content) kısmını biçimlendirmeye yarar ama içinde gelen Mini Panels eklentisi ile blocklar oluşturup bunları çeşitli yerlerde yayınlamak da mümkündür. Hatta bir adım ilerisine geçerek Menu Minipanels eklentisi ile açılır çok şık menuler oluşturma işlevi bile görebilir. Bu detayları ileriki yazılarda işleyeceğiz ama öncelikle Panels eklentisine bir giriş yapmamız ve hiç bilmeyen kullanıcılara anlatmamız daha uygun daha uygun olur.

Nasıl Kurulur?

Panels eklentisi CTools eklentisine ihtiyaç duyar. Proje sayfalarından son sürümleri indirip sites/all/modules klaösürne kopyalıyoruz. Drupal 7 kullananlar sunucuları müsaade ediyorsa şayet uzaktan yükleme işlemi de yapabilirler.

Aşağıdaki 2 resimde Panels'in sağlıklı çalışması için hangi eklentilerin kurulması gerektiği işaretli olarak anlatılmıştır.



Chaos Tools
Olmazsa olmaz eklentidir. Sistemde kurulu olmaması durumunda zaten Panels çalışmayacaktır.


Custom Content Panes
Panel blocklarının içine el ile oluşturulan verilerin girilmesini sağlar. Dilerseniz düz metin, dilerseniz HTML etiketlerini içeren bir içerik, dilerseniz de PHP kod döngüleri yazabilirsiniz. PHP kodları yazmak için eklentiler bölümünden PHP Filter eklentisini etkinleştirmeniz gerektiğini unutmayın.

 


Page Manager
Bu eklenti aktif edilmezse Panels ile sayfa oluşturulamaz. Eklenti aktif edilmiş olur ama işlevsiz ve sadece sisteme yük olarak kalır.

 


Views Content Panes
Panels ile Viewsları entegreli çalıştırmaya yarayan eklentidir. Bu eklenti aktif edilmezse Panels ile sadece manuel girilmiş verilerle sayfalar oluşturulur ki bu muhteşem eklentinin bir esprisi kalmamış olur.

 


 


Mini Panels
Panels eklentisinin içeriklere sayfa şeklinde değil de block olarak yansıtılmasını sağlar. Context ve Rules özelliklerini destekler ve daha çok Panelsi daha iyi düzeyde kullananlar için önerilir.

 


Panel Nodes
Panels ile çokça karıştırılır ama esasen bir sayfa özelliği göstermez, bir düğüm olarak kaydedilir ve tek seferlik düz içerik mantığından daha hoş görünümler sağladığı için kullanılır. Daha şık "Hakkımızda" gibi sayfaları oluşturmak için önerilir.

 


Panels
İşte can alıcı ve tüm işlevleri sağlayan eklentimiz budur.


Panels In-Place Editor
Zorunlu bir eklenti değildir olmazsa da olur denebilir ama düşünün ki çok güzel bir haber siteniz var ve oldukça zaman harcıyorsunuz. Siz de istemez misiniz LA Times haber sitesindeki gibi blocklarınız gün içinde bir kaç kez yer değiştirsin. İşte bu eklenti sürükle bırak özelliği ile dilediğinizi yapar. Dikkat etmeniz gereken şey Drupal 6 kullanıyorsanız JQuery UI eklentisini kurmanız gerektiğidir.


Panels yönetim sayfasına ulaşmak için Drupal 6'da domainismi/admin/build/panels Drupal 7'de ise domainsimi/admin/structure/panels yolları kullanılır.

Yönetim sayfasının solunda yer alan kısımların tanıtımı aşağıdaki resimde gösterilmiştir.

 


Panel Page
Bir panels sayfası oluşturmanız için var olan bağlantıdır.

 


Mini Panel
Bir Mini Panel oluşturmanız için tetikleyici menü öğesidir.


Panel Node
Yukarda bahsettiğimiz gibi daha çok şık sabit sayfalar için kullanılan Panel Düğüm oluşturma menüsüdür.

 


Custom Content
Hazır manuel sabit blocklar oluşturmaya yarar. Daha sonra bu blockları panelste kullanabilirsiniz. Reklam blockları için oldukça kullanışlıdır.

 


Custom Layout
Bu menü öğesini ilerde işleyeceğiz ama kısaca değinmek gerekirse arayüzü blocklara ayırmayı ve daha sonra bunu kullanmanızı sağlar.

 


Sağ tarafta yer alan kısımların tanıtımı aşağıdaki resimde gösterilmiştir.


Node Add/Edit Form
İçerik girme ve düzenleme yapısını düzenlemeye ve diledğiniz görünüme getirmeye yarar. Lazım olan Contextler içinde hazır durumdadır.


Content
Arama sözcüklerine uygun sonuçların dilediğiniz şekilde görüntülenmesini sağlayan  Contextler içeren hazır şablondur.


Users
Yine Content'te olduğu gibi bu sefer içerik aramalarını değil de üye aramalarını özelleştirmenizi sağlayan contextler içerir.


User Profile Template
Üye profil sayfalarını dilediğiniz kadar karmaşık şekilde biçimlendirmenizi sağlayan contextler ve kural setleri içerir. Sosyal ağlar için vazgeçilmezdir.

 


Node Template
Bir ieçrik düşünün ki CCK ile oluşturduğunuz özel alanların dilediğiniz şekilde dilediğiniz bölgelerde görünsün. Viewslarla mükemmel düğüm yapıları sağlayabilirsiniz. Gereken tüm kural setleri, contextler ve özelleştirilebilir daha çok kural setleri ile vazgeçemediğim bir şey.

 


Taxonomy Term Template
Sınıflandırma sözlüğünüze tanımladığınız terimlerin (kategori) dilerseniz toplu şablonla dilerseniz çok karmaşık kural setleriyle yeniden yazma özellikleriyle yine muhteşem bir özellik olarak çıkıyor karşımıza.

 


Panels eklentisine bir giriş yapmış olduk. Bir sonraki yazımızda Panels ile basit bir sayfa oluşturma ve bunu sitenin anasayfası olarak belirlemeyi işleyeceğiz. Siz deneme yanılma yoluyla verilenleri deneyebilir kendiniz geliştirebilirsiniz. Kolay gelsin.