Wordpress Gelişimini Sürdürüyor

Bu habere oy verin
(0 oy verilmiş)

Merhaba Joomla! severler ve Joomla.Gen.Tr kullanıcıları... Bu yazımda, wordpress'in neden bu kadar yayıldığını, nasıl bu kadar geliştiğini, neden wordpress tercih ettiğimi sizlere anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle belirtmeliyimki, wordpress ile 2.0 versiyonunda tanıştım, 2006'nın sonları, 2007'nin başları gibi... Onun öncesinde klasik php-mysql ile projeler geliştirirdim. Belli bir framework'um yoktu. Taki wordpress'i tanıyana kadar. Wordpress o günlerde tam da hızla büyüyen bir çocuk gibiydi. Üzerine titreyen insan sayıyı çok fazlaydı. Haliyle ünü dünya çapına yayılmaya başlayınca geliştirici sayısı arttı, üzerine her versiyonda kat kat özellik koyarak yükselişini sürdürdü. Bu günlerde ise Wordpress 3.3 "Sonny" kod adıyla yayınlanmış durumda.

Peki wordpress'in bu kadar çok yayılmasının ve kullanılmasının sebebi neydi? Bunu şöyle yorumluyorum, hem geliştirici tarafında, hem de son kullaınıcı tarafında, herkesi tamamiyle doyurabilecek bir sistem. Şöyleki, geliştirici için eklenti yazmak zor değil, keza wordpress hook yapısı ile birçok kolaylık sağlıyor. Ayrıca çekirdekte gelen fonksiyonları ile gerek temasal yönde gerek sistem yönünde çoğu geliştirici ve tema yapımcısı hiç zorluk çekmiyor. Peki tema yapımcıları? Evet, biraz önce de söylediğim gibi wordpress'in fonksiyonları ile css temanınızı sisteme entegre etmek çok kolay. Ayrıca functions.php ile wordpress'in ister yonetim paneline, isterseniz hazırladığınız temanıza kendi fonksiyonlarınızı rahatlıkla ekleyebilirsiniz.

Wordpress'in son kullanıcı tarafında da bu kadar tercih edilmesinin nedeni de şüphesiz ki arama motoru optimizasyonudur. Wordpress'in çekirdeği ile gelen kalıcı bağlantılar (permalinks) özelliği ile Linux sunucuda tam manasıyla bir SEF özelliği katmakta.Ayrıca etiketleme sistemi ve site içi linkleme'si güçlü bir sistem olduğundan arama motorlarının ağzına layık bir sistem diyebiliriz. Arama motorlarında yükselmek isteyen çoğu kişi, bu özelliği sayesinde wordpress kullanmakta.

Peki ben neden kullanıyorum? Benim huyumdan mıdır? Yoksa suyumdan mıdır? Bilemeyeceğim... Ama kullandığım sistemin kodlarına tamamiyle hakim olmak isterim, gerek tema kodlarken, gerek eklenti yazarken,  açıkçası zorlanmayı hiç istemem. Kim ister ki? :) Wordpress ile alıştım, fonksiyonlarına aşinayım, hook sistemine aşinayım, bir sorun varsa, sorunun muhtemel nedenlerini bilebilecek ve çözebilecek konumdayım. Bu nedenle wordpress'i ağırlıklı kullanıyorum.

Wordpress'i herkes çok rahatlıkla kullanabilir. Yönetim paneli kolaydır. Wordpress Codex bölümünde çok geniş bir dökümantasyon ayrıca Eklenti Bölümünde istediğiniz bir eklentiyi çok rahatlıkla (hemde alternatifleri ile birlikte) bulabilmeniz mümkün. Temasal olarak da, hem ücretli hem ücretsiz birçok tema ile hiç sıkıntı yaşamadan isteğinize uygun tema bulanız mümkün.

Eğer ki, wordpress'i bir CMS olarak değil, bir Framework olarak kullanmayı başarırsanız, wordpress ile yapamayacağınız sistem kalmaz.