Panels Node Template

Bu habere oy verin
(0 oy verilmiş)

Selamlar;

Sevgili arkadaşlar, Panels ile Drupali kişiselleştirme yazılarımız devam ediyor.  Bu yazıda daha önceki iki yazımızda ne işe yaradığını ve nasıl kullanılabileceğini işlediğimiz Panels ile bir düğümün sıfırdan tasarlanması işlemini ve bununla beraber Selection Rules yani "seçim kurallarını" bir başka deyişle bir koşul sağlandığından döndürme işlemini göreceğiz.

Panels'in yönetim sayfalarına erişimi ve basit bir panels sayfasını nasıl oluşturacağımızı daha evvel ki yazılarda işlemiştik. Bu konular hakkında herhangi bir fikre sahip olmayanların önceki yazılardan başlamasını öneririm.

Panels Node Template Adım 1

Öncelikle Drupal 7 kullanıyorsak "/admin/structure/pages" Drupal 6 kullanıyorsak "/admin/build/pages" sayfasına gidiyoruz ve yukarıdaki resimde işaretlediğim Node Template aktif değilse aktif ediyoruz, aktifse değiştir diyoruz.

Panels Node Template Adım 2

2.ci adımda açılmış değiştir dedikten sonra açılmış sayfanın sağ üst kısmında bulunan "Add Variant" linkine tıklıyoruz. Bunları aslında daha evvel ki derslerimizde işlemiştik ancak tekrar etmekte fayda var.

Panels Node Template Adım 3

3.cü adımda başlık kısmına variantlar arasında bu oluşturduğumuz variantı tanımamızı sağlayacak bir isim giriyoruz. "Variant type" olarak Panel seçildiğinden emin olmamız lazım. Gerçi varsayılan olarak Panel seçili gelir ancak yine de dikkat etmenizde fayda vardır. 

Burada ufak bir not düşmekte de fayda var. Diyelim ki bir içerik türünü sadece kayıtlı kullanıcılarınızın görmesini istiyorsunuz. Bu durumda ikinci bir variant ekleyerek Variant Type olarak "HTTP Response code" seçip yönlendirme kısıtlama gibi işlemler yapabilirsiniz. Bir sonraki adımda bunu aydınlatacağım. Şimdilik Panel türü ile devam ediyoruz.

Optinal Features da selection Rules seçip devam edelim.

Panels Node Template Adım 4

4.cü adımda seçim listesine tıklarsak önümüze kullanabileceğimiz kurallar açılacaktır. Node Type tıklayıp sözgelimi "Makale" içerik türü seçersek makalelerimiz Content kısmına ekleyeceğimiz içeriklerden ibaret görülür. Eğer hiç bir içerik girmezsek boş bir sayfa karşılayacaktır bizi tüm makalelerde.

3.cü adımda anlattığımız HTPP Response code kısmına burda tekrardan değinmenin zamanıdır. İçerik türü olarak makale seçer ve hemen ardından User Role ile söz gelimi Kayıtlı Kullanıcı eklersek oluşturduğumuz şablonu makale içerik türünde sadece kayıtlı kullanıcılar görecek ancak misafir kullanıcılar varsayılan şablonu göreceklerdir. Ancak biz Makale içerik türümüzü oluşturduğumuz şablonla sadece kayıtlı kullanıcıların görmesini istiyor ve fakat misafir kullanıcıların makale içerik türünden herhangi bir düğüme girmeleri halinde bir erişim kısıtlaması uyarısı vermek istiyorsak bir variant daha ekleyerek bu sefer Variant Type olarak HTTP Response code seçersek ve User Role kısmını Misafir kullanıcı olarak seçersek HTTP Response Code olarak da 403 Access Denied seçersek misafir kullanıcılar Makale içerik türündeki herhangi bir düğüme girdiklerinde Erişim kısıtlaması mesajıyla karşılaşacaklardır.

Diğer adımlar daha evvel ki Anasayfa Oluşturma dersimizde anlattığımız adımların aynısı şeklinde olacaktır. 

Kolay gelsin.