Panels İle Anasayfa Yapımı

Bu habere oy verin
(0 oy verilmiş)

Bir önceki yazımızda hiç bilmeyen kullanıcılar için panelsin ne olduğunu, nasıl yükleneceğini ve genel kavramları işlemiştik. Bu nedenle incelemediyseniz bir önceki dersten başlamanızı öneririz.

Bu yazıda Panels eklentisini kullanarak sürekli güncellenebilir bir anasayfa yapımını işleyeceğiz.




Drupal yönetici menüsünden Panels yönetici menüsüne gidip soldaki öğelerden "Create New" bölümünden "Panel Page'i tıklyacağız.




2.ci adımda "Administrative Title" kısmına Panels sayfalar listesine baktığımızda yapılandırdığımız sayfayı tanıyabileceğimiz bir isim vereceğiz. Mesela "Anasayfa"

3.cü resimde gördüğümüz "Yol" kısmına kendi dileğimize göre bir isim verelim. Mesela anasayfamızın "anasayfa" diye açılmasını istiyorsak yol kısmındaki kutucuğa "anasayfa" yazalım. Burda dikkat edeceğiniz şey kullanılmamış bir yol  olmasına dikkat etmeniz gerektiğidir. "Make this your site homepage" tikini tıklamanız da şarttır aksi takdirde bu bir anasayfa olmayacak sadece kullanılabilir bir sayfa olacaktır.

"Variant type" olarak da "panel" seçin.



Bu kısımda görünümle ilgili temel özellikler seçmeniz istenir. 1 kolonlu, 2 kolonlu, 3 kolonlu ve flexible yani esnek gibi seçim haklarınız vardır. Flexible seçmenizi öneririm çünkü tamamen özelleştirilebilir ve içiçe geçmiş satır ve sütunlar yapmanıza imkan tanır.




Yukarıdaki resimde "Administrative Title" oluşturduğunuz sayfanın çok özellikli olması halinde "Variantlar" arasında onu tanımanızı sağlayacak bir isim girilir. "Peki neden çok sayıda variant tercih edeceğim ki?" diye bir soru gelebilir akla. Dilerseniz bir senaryoyla aydınlatalım bunu. Düşünün ki Facebook gibi kullanıcı girişi yapılmamış anasayfa ile kullanıcı  girişi yapılmış anasayfa arasında dağlar kadar fark vardır. Oysa her iki adres de aynıdır. İşte panels variantlar sayesinde bu şekilde bir anasayfa yapısına kavuşursunuz. Variantın birine "Selection Rules" tan misafir kullanıcının erişebileceği bir yapı kazandırırsınız, ikincisine ise giriş yapmış kullanıcının erişim sağlayabileceği bir variant hazırlarsınız. Bu durumun detaylı incelemesini sonraki yazılarda işleyeceğiz. Şu aşamada tek variantlı bir anasayfa hazırlayacağız.

"Disable drupal blocks/regions" tikini tıklayın çünkü bunu tıklamanız durumunda temada "content" yani içerik alanındaki temanızdan gelen block ve block alanları geçersiz olacaktır. Tabii bu isteğe bağlı bir durumdur ama tümüyle kişiselleştirebilmek için işaretlenmesini öneririm.

"Renderer" bölümü ise panelsin yönetiminin nasıl olacağıyla alakalıdır. "Satandart" seçerseniz sadece yönetim sayfalarından düzenleme yaapbilirsiniz ancak "In-Place Editor" seçerseniz önyüzden düzenleme yetkisi olan kullanıcıların müdahalesi de sözkonusu olacaktır. Bu özelliğin aktif olabilmesi için Drupal 6 da Jquery UI eklentisinin de sistemde kurulu olması gerekir ancak Drupal 7'de direkt çalışır.

"CSS ID" bölümünde bir css IDsi yazarsınız böylece yapacağınız biçimlendirmenin tümüyle o sayfaya has olmasını sağlayabilirsiniz. Söz gelimi "anasayfa" yazmanız halinde

#anasayfa .views-field-title a{
color: red;
}


yaparsanız diğer sayfalardaki biçimlendirmelerden etkilenmeden anasayfadaki Views Başlık linklerinin rengi kırmızı olur.

"CSS Code" kısmına css kodlarınızı yazabilirsiniz. Bu durumda o kodlar sadece sayfa görüntülenirken işler ancak bunu yapmak zorunda değilsiniz. CSS kodlarınızı css dosyalarınıza da yazarsanız aynı sonucu elde edersiniz. Hatta denemelerimde "position" gibi css özelliklerinin çalışmadığını gözlemlediğim için css dosyalarına yazılamsını öneririm.



Bu adımda "Title Type" için "no title"  seçiyorum ben ancak siz seçenekleri kullanabilirsiniz.

Burda essa olan şey "Show Layout Designer" butonudur. Bu butona tıklayarak dilediğiniz kadar satır ve dilediğiniz kadar sütun oluşturabilir ve bunların değişik özelliklerde olmasını sağlayabilrisiniz.



Bu adımda basit olarak Layout Designer'da block alanı eklemeyi gösterdim. Sağa veya sola dilediğiniz sayıda block alanını bu şekilde ekleyebilirsiniz. Bir üstteki "Column" a tıklayarak satırlar ekleyebilir, "Canvas"a tıklayarak kolonlar ekleyebilirsiniz. Hayal gücünüzü kullanarak çok şık sayfa yapıları oluşturmanız mümkün tabii biçimlendirmeyi unutmadan.




Dilediğiniz kadar böldükten sonra "Hide Layout Designer" butonuna tıklarsanız oluşturduğunuz block alanlarına blokclar ekleme yerine geri dönüş yapmış olacaksınız. Resimdeki işaretli alandaki çarka tıklarsanız "İçerik Ekle" diye bir menü açılacaktır. İçerik ekle deyip sonraki adıma geçelim.



Bu gördüğünüz öğelerden herhangi birine tıklarsanız yanda bir bölüm açılacaktır ve o bölümden bir şeyler seçmeniz istenecektir. Seçimi yaptıkta sonra genel ayarları geçecek ve "Tamam" dedikten sonra,



gibi bir düzen göreceksiniz. Eklemiş olduğunuz bloğun sağ tarafında bir çark görüntüsü olacaktır ve o çarka tıklayarak blockunuzu kaldırabilir, css classı ve erişim özellikleri atayabilir, başlığını değiştirebilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda "Selection Rules" ları inceleyeğiz. Kolay gelsin.